Go to Top

La invasió dels Pobles de la Mar

 

Cap a l’any 1200 a. C. tota l’Àsia Menor i la península grega van ser arrasades per la invasió dels anomenats Pobles de la Mar.

Hi ha poca informació històrica sobre ells; s’han formulat moltes teories que justifiquen una emigració tan massiva. Possiblement una successió de desgràcies naturals, fams i l’embranzida de pobles violents van originar una desbandada general d’un gran nombre de persones. La veritat és que totes les civilitzacions d’aquella zona van desaparèixer i les ciutats d’Àsia Menor van ser cremades. Solament el faraó egipci Ramsés III va aconseguir detenir-los, després de mobilitzar tots els recursos disponibles i perdre les seves possessions asiàtiques.

És probable que alguns dels que van aconseguir escapar d’aquelles desgràcies trobessin refugi a Menorca.

De fet, trobem moltes similituds entre les restes dels edificis neolítics turcs, i els monuments megalítics menorquins.

Neolítico Turco

 

Neolítico Turco

 

Demanarem als experts arqueòlegs i als historiadors que preparin informació sobre aquests successos i sobre l’origen dels habitants prehistòrics de Menorca.

Coneixem molt poc d’ells, però conservem nombrosos vestigis dels seus edificis megalítics.
Sabem que van exterminar les cabres menorquines, la qual cosa sens dubte va facilitar la regeneració vegetal, i que eren summament agressius amb els invasors exteriors. Els historiadors romans ens parlen que els nens menorquins ja eren experts tirant pedres amb la fona, perquè les seves mares, a fi d’obligar-los a extremar la seva punteria per a fer caure l’aliment, li ho posaven a la part alta d’un arbre.

Els foners menorquins eren guerrers temibles que van mantenir a ratlla als romans durant molt de temps, ja que la potència de les seves fones els permetia fer vies d’aigua en el casc dels vaixells i enfonsar les galeres dels invasors.

Per tal destresa, els generals romans els van contractar per als seus exèrcits i els foners baleàrics van ser a partir de llavors eficaç suport per a les seves conquestes.